مدیر روابط عمومی شرکت توزیع نیروی برق استان هرمزگان با تشریح مسیرهای کسب اطلاع از محدودیتهای برق خانگی گفت: زمانبندی محدودیتهای احتمالی برق خانگی در سامانه " برق من " و همچنین در سایر منابع رسمی در دسترس مشترکان برق استان است.
به گزارش هرمزگان گویا ، خانم مهندس مریم آتش برگ اجرای محدودیتهای احتمالی برق در اردیبهشتماه سال جاری بهمنظور حفظ پایداری شبکه سراسری برق را در راستای عبور از ناترازی ها دانست و راههای اطلاعرسانی زمانبندی این محدودیتها را تشریح کرد.
مدیر روابط عمومی شرکت توزیع نیروی برق استان هرمزگان با تأکید بر اهمیت دریافت اطلاعات از منابع رسمی اظهار داشت: شهروندان برای اطلاع از زمان و محدودیتهای احتمالی قطع برق میتوانند از نرمافزار “برق من” استفاده کنند. همچنین، تارنمای رسمی شرکتهای توزیع برق استان هرمزگان و کانالهای رسمی اداره برق شهرستانها و تلفن گویای ۱۲۱ مراجع اصلی اطلاعرسانی در این زمینه هستند.
آتش برگ گفت: استفاده از این ابزارها به شهروندان کمک میکند تا از اطلاعات دقیق، بهروز و معتبر بهرهمند شوند و از مراجعه به منابع غیررسمی و انتشار اخبار نادرست خودداری کنند.
مدیر روابط عمومی شرکت توزیع نیروی برق استان هرمزگان خاطرنشان کرد: مشترکان برق هرمزگان نیز میتوانند برای اطلاع از محدودیتهای احتمالی برق از اپلیکیشن برق من و وبسایت شرکت توزیع نیروی برق استان هرمزگان به نشانی https://www.hedc.co.ir/FA/Home
، دستیار صوتی سامانه ۱۲۱ یا کد دستوری ستاره ۵۰۰ ستاره ۰۷۶ مربع استفاده کنند.
آتش برگ در پایان تأکید کرد: همکاری و همراهی مردم در مصرف بهینه و دریافت اطلاعات از مجاری رسمی، نقش مهمی در مدیریت این دوره و حفظ پایداری شبکه برق دارد.
وی با قدردانی از مشترکان برق که موضوع مدیریت مصرف را در اولویت قرار می دهند اضافه کرد : با یک صرفه جویی ۱۰ درصدی می توان از روزهای پرمصرف عبور کرد ، انتظار ما این است که صرفه جویی ۱۰ درصدی در مصارف خانگی در اولویت قرار گیرد.
آتش برگ همچنین با اشاره به رشد ۲۲ درصدی افزایش مصرف نسبت به سال گذشته در استان هرمزگان گفت : رشد ۲۲ درصدی مصرف برق قابل توجیه نیست و غیر منطقی است. امسال افزایش مصرف از ۱۶ فرورذین اغاز شد ، از ۱۶ فروردین مدیریت مصرف به ویژه در بخش خانگی در استان هرمزگان اعمال شده است .